Työhyvinvointi

Hoida ihoa maskin alla

Joissain töissä maskia joutuu käyttämään pitkiä aikoja, mikä voi altistaa iho-ongelmille. Hyvä hygienia ja ihon perushoito ehkäisevät oireilua.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Varastomiehellä on maski kasvoillaan. Hän kantaa laatikkoa.

Maskin käyttövaatimus on lisännyt iho-oireista johtuvia yhteydenottoja työterveyshuoltoon.

– Varsinkin epidemian alkuvaiheessa työterveyshuoltoon tuli paljon kysymyksiä. Tilanne on tasoittunut, ja maskien käytöstä on tullut rutiinia. Työterveyteen otetaan edelleen yhteyttä tilanteissa, joissa maskin käyttöön liittyy ongelmia tai haasteita, kertoo Terveystalon vastaava työterveyslääkäri Kaisu Norbäck.

Ihoterveys on harvoin este kasvomaskin käytölle. Oireet ovat useimmin lieviä, paikallisia ja ohimeneviä ja siten hoidettavissa.

Suojaimen valinnalla voi vaikuttaa myös ihon kuntoon. Itselle sopivan löytää parhaiten kokeilemalla. Liian suuri maski valuu ja ärsyttää ihoa, ja liian tiukka kiristää ja hiertää. Kun maski istuu hyvin naamalle, sitä ei tule turhaan hypisteltyä likaisin käsin.

Kangasmaskeja käyttäessä kannattaa muistaa, että tekokuidut ärsyttävät ihoa herkemmin kuin puuvilla. Pesuun sopii parhaiten hajusteeton pesuaine. Joissakin kertakäyttösuojaimissa on materiaalista johtuva ominaistuoksu, joka saattaa aiheuttaa herkille oireita.

Muitakin kuin iho-oireita

Työterveys Mehiläiseen yhteydenottoja on tullut sekä iho- että työterveyslääkäreille. Asiakkaalle on puhjennut akne tai ruusufinni, tai ihovaivat ovat pahentuneet maskin käytön seurauksena. On ilmennyt atooppista ihottumaa tai kosketusallergiaa reaktiona maskin valmistuksessa käytetyille aineille. Oireet ovat voineet aiheutua myös käsistä maskiin kulkeutuvista epäpuhtauksista.

Iho-oireiden lisäksi on esiintynyt suun ja kurkun kuivuutta, päänsärkyä ja ahdistuksen tunnetta, tietävät johtava työterveyslääkäri Annika Jalli ja ihotautilääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä.

Maski voi vaatia totuttelua, alussa hengittäminen sen läpi ehkä ahdistaa. Venttiilillinen versio helpottaa hengittämistä, mutta se taas suojaa vähemmän muita kuin käyttäjää – toimien lähinnä pisarasuojana. Kirurginen suojus voi olla kankaista kevyempi käyttää.

Lämpö voi tuoda ongelmia

Lämmin vuodenaika saattaa lisätä iho-ongelmia. Kesällä maski hiostaa ja hautoo ihoa aiempaa enemmän ja voi pahentaa aknea ja tali-ihottumia. Lämmin ja kostea ilma saattaa lisätä maskin vaihtamisen tarvetta, kun iho hikoilee ja kostuu entistä herkemmin. Maski tulee vaihtaa aina, kun se kostuu.

Kevään katupölystä kärsivälle maski tuo helpotusta estäessään pölyn kulkeutumista hengitysteihin. Se ei kuitenkaan välttämättä ehkäise siitepölyallergioita.

– Jotta pienhiukkasilta pystyisi suojautumaan, tarvitaan varsinainen hengityssuojain asianmukaisella suojausteholla varustettuna. Hengityssuojaimia on kuluttajienkin saatavilla, Kaisu Norbäck muistuttaa.

Talvella maski suojaa ihoa estämällä viiman ja lumen satamisen kasvoille. Se myös lämmittää hengitysilmaa ja voi siten auttaa esimerkiksi astmaatikkoa kovilla pakkasilla.

Puhdista ja kosteuta ihoa

Oireiden ehkäisemiseksi asiantuntijat neuvovat huolehtimaan ihon kunnosta ja säännöllisestä perushoidosta. Hyvä hygienia estää epäpuhtauksien aiheuttamia ongelmia. Terve ja hyväkuntoinen iho kestää paremmin paikallista ärsytystä.

Jos ihon pintakerros vaurioituu, kosteus ihosta haihtuu ja iho kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, jolloin iho kutiaa ja saattaa punoittaa. Kirvely rasvatessa viittaa yleensä rikkoutuneeseen ihon pintakerrokseen.

Lastenallergologi Peter Csonka Terveystalosta neuvoo ehkäisemään kuivumista säännöllisellä hoidolla. Iho kannattaa rasvata heti peseytymisen jälkeen sen ollessa vielä kostea. Näin saa mahdollisimman paljon kosteutta sidottua ihoon. Kuumaa vettä on syytä välttää, sillä se kuivattaa ja ärsyttää ihoa.

Päiväksi sopii kevyt, hyvin imeytyvä emulsio, ja yöksi levitetään rasvapitoisempi ja hoitavampi voide. Kosmetologit suosittelevat lisäkosteutukseksi seerumeita. Ne eivät yksin riitä, vaan ne on sidottava ihoon voiteella.

Kun iho sairastaa

Pahemmin tulehtuessaan ihoa särkee ja siinä on punoitusta, ja viimeistään silloin pitää ottaa käyttöön hoitavampi ja rasvapitoisempi voide. Jos perusvoiteet eivät riitä hoidoksi, kannattaa hakeutua lääkärille, joka määrää tarvittaessa hoitoon sopivat lääkevoiteet.

Myös silloin, kun iholle ilmaantuu ihottumaa, joka ei kotikonstein hoidu, on hyvä käydä työterveyslääkärin vastaanotolla arviossa.

Varsinaisia ihosairauksia tulee tietysti hoitaa, koska maski voi pahentaa niitä. Iho-ongelmaisten tulee olla tarkempia myös kosteuttamisen kanssa. Usein kesäaika on kuitenkin helpompi atooppisen tai kuivan ihon kanssa kamppaileville.

Iho – pintaa syvemmältä -kirjan kirjoittanut molekyylibiologi Mari Tervaniemi toteaa, ettei ihon hoitoon ole hokkuspokkuskeinoja. Ihon kuntoon voi kuitenkin vaikuttaa unella, ravinnolla, liikunnalla ja säännöllisellä puhdistuksella.

Tervaniemi itse hoitaa akneen taipuvaista ihoaan voiteella, joka sisältää sinkkiä ja salisyylihappoa – mutta muistuttaa, että se mikä toimii hänelle, ei välttämättä toimi toiselle. Poutasäällä hän lisää mukaan puolet aurinkovoidetta. Täsmähoidoksi näppyihin käy apteekin sinkkivoide.

Maski ja ulkonäkö

Raskaita meikkejä on hyvä välttää maskin alla. Jos haluaa käyttää meikkivoidetta, se ei saisi olla komedogeeninen eli ihohuokosia tukkiva.

Iho-ongelmista kärsiviä maski voi jopa helpottaa.

– Ihottumien lisäksi jäljet ihomuutosten hoidosta saa piiloon maskin alle. Näissä tilanteissa se voi helpottaa muiden seurassa esiintymistä, kun ulkonäköhaitta jää piiloon. Maski myös suojaa auringolta ulkona käytettäessä ja estää UV-säteilyn haittoja kasvojen iholla, ihotautilääkäri Maarit Vaalamo toteaa.

 

Puhdista ja kosteuta ihoa

Pese iho haalealla vedellä. Saippuan sijaan voit käyttää peseytymiseen kevyttä voidetta.

Älä hankaa ihoa, vaan kuivaa se taputellen, jotta saat kosteuden säilymään iholla.

Rasvaa ihoa hajustamattomalla voiteella, kun iho on vielä kostea. Jos ihoa kirveltää, vaihda paksumpaan ja hoitavampaan voiteeseen.

Vinkit antoi lastenallergologi Peter Csonka.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje