Lyhyet

Hovioikeus muutti painotalon tapaturmaa koskevaa tuomiota

| Teksti: Helinä Kujala

Vaasan hovioikeus on tuominnut satakuntalaisen painotalon toimitusjohtajan ja työnjohtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Hovioikeus muutti näin Satakunnan käräjäoikeuden vuonna 2020 antamaa tuomiota, jonka mukaan syytetyt eivät olleet syyllistyneet rikokseen. Kyseinen painotalo ei ole enää toiminnassa.

Tapaus koskee kesällä 2018 sattunutta työtapaturmaa, jossa painotalon työntekijän käsi jäi ylivetolaitteen vetävien telojen väliin. Koneessa oli ollut tuolloin pahviarkin syöttämiseen liittyvä häiriö. Käräjäoikeus katsoi työntekijän toimineen ohjeiden vastaisesti eikä pitänyt yrityksen vaarojen arviointia puutteellisena.

Aluesyyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen, jonka mukaan työnantajan olisi kuulunut suojata kone niin, ettei vaara-alueelle ole pääsyä. Tämä olisi ollut teknisesti mahdollista.

Lisäksi hovioikeus katsoi, että työnantajan tulee varautua tilanteisiin, joissa työntekijä toimii häiriötilanteessa toistuvasti ohjeiden vastaisesti tai muuten vaarallisesti. Työpaikalla ei myöskään ollut tehty riittävän kattavaa ja järjestelmällistä, konekohtaista riskinarviointia.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 27.1.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje