Lyhyet

Kirurgiset hengityksensuojaimet näyttävät vähentävän hengitystievirusten leviämistä

| Teksti: Kirsi Väisänen

Kirurgiset hengityksensuojaimet näyttäisivät vähentävän ainakin tavallisten hengitystievirusten leviämistä oireilevan potilaan hengityksestä ja yskimisestä. Tutkimuksessa ei tarkasteltu COVID-19-virusta, mutta hengityssuojaimet tepsivät tavallisia flunssaa aiheuttavia koronaviruksia ja influenssaa vastaan.

Tutkimukseen värvättiin 111 potilasta, jotka potivat influenssaa tai tavallisten koronavirusten tai rhinovirusten aiheuttamia hengitystieinfektioita. Osana tutkimusta puolet heistä satunnaistettiin käyttämään testeissä kirurgista hengityksensuojainta ja puolet osallistui ilman suojaimia.

Kun tutkijat mittasivat potilaiden hengityksestä ja yskimisestä leviäviä viruksia, he havaitsivat suojainten vähentävän koronavirusten määrää pienissä aerosolihiukkasissa, jotka voivat levitä ilman lähikosketusta, sekä jossain määrin myös suuremmissa pisaroissa. Suojaimet estivät myös influenssaviruksen leviämistä pisaroissa, mutta ei aerosolihiukkasissa. Rhinoviruksiin hengityksensuojaimilla ei ollut vaikutusta.

Ilman suojaimia tehdyissä mittauksissa koronavirus- ja influenssapotilaiden näytteistä vain 30–40 prosentissa oli merkittäviä määriä viruksia, joten kaikki oireilevat eivät näyttäisi levittävän tartuntoja kovin tehokkaasti. Rhinovirusinfektiota potevien näytteissä viruksia oli 56 prosentissa.

Vaikka tutkimuksessa ei tarkasteltu COVID-19-koronavirusta, tulokset viittaavat siihen, että kirurgiset hengityksensuojaimet voivat hillitä myös sen leviämistä oireilevasta potilaasta. Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa Nature Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje