Lyhyet

Litiumioniakkujen riskeihin ei työpaikoilla ole varauduttu tarpeeksi

| Teksti: Kirsi Väisänen

Litiumioniakkuja on työpaikkojen arkipäiväisissä välineissä, kuten puhelimissa ja tietokoneissa. Niiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi ja tulee lisääntymään tulevaisuudessakin. Litiumioniakut ovat yhä yleisempiä myös isoissa työkoneissa, kuten trukeissa. Akkujen ikääntyessä ja niiden koon suurentuessa myös työturvallisuusriskit kasvavat.

Akkujen toiminta perustuu kemialliseen reaktioon. Valmistusvaiheessa riskejä sisältyy erityisesti kemikaalien käsittelyyn. Varastointi-, käyttö- ja kuljetusvaiheessa taas lämpökarkaamisesta voi aiheutua akkupalo, jonka sammuttaminen on vaikeaa.Riskien arvioinnissa tulee kiinnittää huomiota siihen, miten akkuja ladataan ja kierrätetään. Laitteiden lataamiseen tulee käyttää vain ehjiä ja asianmukaisia latureita.

Litiumioniakkujen käsittelyssä turvallisuusosaamisen, varautumisen ja viestinnän tulee olla kunnossa. On suositeltavaa tehdä yhteistyötä palo- ja pelastusviranomaisen sekä arvoketjun eri toimijoiden kanssa.

Työterveyslaitoksen hankkeessa Litiumioniakun elinkaari – työturvallisuusriskit ja riskien hallinta työpaikalla tunnistettiin akkujen elinkaareen liittyviä työturvallisuusriskejä ja tuotettiin hyviä käytäntöjä niiden hallintaan.

 

Lisätietoa: Litiumioniakkujen turvallinen kayttaminen

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje