Lyhyet

Putoamisturmasta sakot yritykselle ja toimitusjohtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennusalan yritys sai 3 000 euron yhteisösakon ja yrityksen toimitusjohtaja 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden antamassa tuomiossa oli kyse puotoamisturmasta, joka sattui omakotitalon työmaalla Hollollassa vuonna 2016.

Onnettomuus sattui kattopellitystä uusittaessa. Kaksi asentajaa työskenteli katolla, kun toinen heistä putosi alas noin viiden metrin korkeudesta ja loukkaantui. Asentajilla oli käytössään turvavaljaat, jotka oli kiinnitetty katonharjaan reikälevyistä tehdyillä lenkillä. Lenkit oli ruuvattu kiinni ruodelaudoitukseen, mutta työskentelyn aikana toisen lenkin kiinnitys repeytyi irti.

Käräjäoikeuden mukaan turvavaljaita ei ollut kiinnitetty asianmukaisesti. Työmaalla ei ollut tehty lainmukaista työturvallisuussuunnitelmaa, josta olisi ilmennyt putoamissuojauksien oikeanlainen kiinnitystapa. Oikeus katsoi, että tämä olisi kuulunut rakennuttajana ja päätoteuttajana toimivan yrityksen toimitusjohtajan velvollisuuksiin.

Toimitusjohtajan mukaan yritys ei toiminut työmaalla pääurakoitsijana vaan ainoastaan välitti urakan ja osti asiantuntijapalvelun toiselta yritykseltä, joka oli pääurakoitsija. Koska tästä ei kuitenkaan ollut esittää sopimusta, käräjäoikeus totesi vastuun työmaan turvallisuudesta kuuluneen syytteessä olleelle yritykselle.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje