Lyhyet

Rintasyövän sairastaneilla paljon masennusta ja ahdistusta

| Teksti: Kirsi Väisänen

Tutkimus perustuu yli 57 000 rintasyövästä selvinneen ja 230 000 samanikäisen verrokkinaisen terveystietoihin.

Rintasyövän sairastaneet potivat masennusta, ahdistuneisuutta, uupumusta ja seksuaalisia toimintahäiriöitä noin 30 prosenttia todennäköisemmin ja unihäiriöitä 70 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Kipuja heillä oli 20 prosenttia useammin ja opioidilääkityksiä lähes 90 prosenttia todennäköisemmin.

Masennusta ja ahdistusta koskevat yhteydet heikkenivät vähitellen, mutta ne näkyivät vielä 2–4 vuotta rintasyöpädiagnoosista. Uupumus, kivut ja unihäiriöt olivat pitkäkestoisempia ja kestivät usein 5–10 vuotta.

Rintasyövän hoidot, niistä aiheutuvat kivut ja huoli tulevaisuudesta ovat todennäköisiä syitä havaituille ongelmille, mutta myös muut seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Joka tapauksessa tulokset osoittavat rintasyöpäpotilaiden usein tarvitsevan kuntoutusta, jossa huomioidaan myös mielenterveys ja jaksaminen.

Suomessa rintasyöpäpotilaille ja heidän läheisilleen järjestetään kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Näistä saa lisätietoja syöpäjärjestöjen tai hoitavan sairaalan kautta.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje