Suomeen töihin saapuvista ulkomaisista työntekijöistä on 1. syykuuta 2017 alkaen tehtävä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Lähettävän yrityksen tulee tehdä ilmoitus ennen työnteon aloittamista.
Ennakkoilmoitukset tukevat omalta osaltaan viranomaisten työtä harmaan talouden estämiseksi. Ylitarkastaja Anu Ikonen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta kertoo, että ilmoitusvelvollisuuden yhtenä tarkoituksena on tehostaa Suomeen työntekijöitä lähettävien yritysten valvontaa lähetettyjen työntekijöiden direktiivin edellyttämällä tavalla.
”Ilmoitusten kautta saatavien tietojen perusteella pystymme kohdentamaan valvontaa aikaisempaa tehokkaammin reaaliaikaisesti. Lisäksi saamme jatkossa suuntaa-antavia tilastotietoja Suomeen työvoimaa lähettävien yritysten ja lähetettyjen työntekijöiden määrästä”, Ikonen toteaa.
Uuden lain myötä siirrytään rikosoikeudellisista seuraamuksista hallinnollisiin seuraamuksiin eli laiminlyöntimaksuihin. 1 000–10 000 euron laiminlyöntimaksun määrää alueellisesti toimivaltainen työsuojeluviranomainen.
Muutos mahdollistaa aikaisempaa tehokkaamman seuraamusjärjestelmän yhdessä reaaliaikaisen valvonnan kanssa.
”Suomesta toiseen valtioon työhön lähettävän henkilön työnantajan on otettava selvää mahdollisista vastaavista velvollisuuksista kyseisessä valtiossa”, Ikonen muistuttaa.
Ilmoitus on tilaaja- ja työpaikkakohtainen. Jos työtä tehdään useassa kohteessa tai usealle eri tilaajalle, kustakin tehdään oma ennakkoilmoituksensa. Ilmoitusta ei sen sijaan tarvitse tehdä, jos työntekijöitä lähetetään Suomeen yritysryhmän sisäisellä siirrolla enintään viideksi työpäiväksi.
Rakennusalalla ilmoitus tehdään aina. Rakennusalan työssä ennakkoilmoitus ja täydennysilmoitus on toimitettava myös rakennuttajalle ja pääurakoitsijalle.
(Lähteenä Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)
Mitä mieltä? Kommentoi!