Uutiskirjeet

Uutiskirje 5/2015

| Teksti: Sanna Alajoki

TTT-lehden uutiskirje 5/2015

TTT-lehden seuraava uutiskirje 6/2015 ilmestyy 13. toukokuuta.

 

Johtaminen voisi olla huolenpitoa

”Työpaikoilla emme puhu huolenpidon käsitteillä. Johtamisessa on käytössä hallinnon ja talouden kieli. Miksi hyljeksimme huolenpidon tekoja, vaikka vastavuoroinen huolenpito tekee meistä hyviä ihmisiä ja työkavereita?” Näin kirjoittaa innovaatiotutkija Mervi Hasu TTT-lehden blogissa: Johtaminen voisi olla huolenpitoa

 

Työhön lisää iloa, rohkeutta ja palveluasennetta, kiitos!

Liki joka toinen suomalainen kaipaa työhön lisää iloa, yli joka kolmas palveluasennetta ja -alttiutta sekä 41 prosenttia toivoo lisää rohkeutta tehdä uusia asioita. Eteenpäin katsovaa asennetta sekä rentoutta ja leppoisuutta janoaa niin ikään liki kolmas suomalaisista. Nämä tulokset selvisivät Suomalaisen Työn Liiton teettämässä tutkimuksessa tänä keväänä. Vastaajia oli 1 001.

Toisaalta suomalaiset ovat ihan hyvin työn imussa, niin sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 2/2015. Työn imu myös ylläpitää työkykyä ja voi pidentää työuria, ilmenee tuoreesta väitöskirjasta, joka on seurantatutkimus 13 vuoden ajalta palomiesten keskuudesta. Lisää työn imusta

Onko sinun työpaikkasi työn imussa? Kerro siitä muillekin TTT-lehden lukijoille! 

 

Joko teidän yrityksellänne on yhdenvertaisuussuunnitelma?

Säännöllisesti vähintään 30 henkeä työllistävien yritysten ja organisaatioiden pitää tehdä yhdenvertaisuus-

suunnitelma. Velvoite perustuu yhdenvertaisuuslakiin, joka tuli voimaan tämän vuoden alussa. Lue lisää

 

117 000 työtapaturmaa: vielä on paljon parannettavaa!

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) ennakkoarvion mukaan vakuutuslaitokset korvasivat vuonna 2014 yhteensä noin 117 000 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa. Määrä on noin 5 prosenttia pienempi kuin vuonna 2013. Ennakkoarvion mukaan työpaikkatapaturmissa kuoli viime vuonna 20 palkansaajaa. Lopulliset tilastot valmistuvat ensi syksynä. (Piirros: Juha Koivusalo)

Miten sinä voisit kohentaa omaa tai toisten turvallisuutta? Nolla tapaturmaa -foorumi haastaa työpaikkoja viettämään kansainvälisen työjärjestön ILO:n työturvallisuus- ja työterveyspäivää 28. huhtikuuta. Yksi lupaus jokaiselta riittää! Kerää porukka, varaa aikaa vartti, pohdi ja keskustele sitten kaverin kanssa ja yhdessä. Ohjeet Nolla tapaturmaa -foorumin sivulla. 

 

Kenelle vuoden 2015 työsuojelupalkinto?

60:ttä juhlavuottaan viettävä Työterveyden Edistämisyhdistys Ry (TEY) jakaa jälleen syksyllä vuotuisen työsuojelupalkintonsa ansiokkaalle työterveyden ja työsuojelun toimijalle. Ehdotukset palkinnon saajaksi perusteluineen on oltava perillä 30.6.2015 mennessä. Aiheesta lisää TEY:n sivuilla.

 

Työn rajat rikki projekteissa ja prosesseissa 

Työelämästä on tullut yhä verkostoituneempaa, sirpaleisempaa, projektimaisempaa ja prosessimaisempaa. Vuokratyötä tehdään joka neljännen palkansaajan työpaikalla. Kaksi viidestä tekee työtä oman työpaikan ulkopuolisten tahojen kanssa vähintään kerran kuukaudessa, vajaa neljännes päivittäin. Lähes kolmanneksella työ koostuu ainakin osittain projekteista. Pääosin projekti- ja hanketyössä toimii noin kuudennes työssäkäyvistä.

Rajoja rikkovaa työtä ja sen tuomia uusia haasteita muun muassa johtamiselle, työyhteisön muodostumiselle, tiedonkululle ja ristiriitojen ratkomiselle käsittelee tuore verkkojulkaisu

 

Sisäilmasta sairastuneille vertaispuhelin

Hengitysliiton mukaan Suomessa altistuu home- ja kosteusvaurioille päivittäin 600 000–800 000 ihmistä. Liitto on avannut sisäilmasta sairastuneille maksuttoman vertaispuhelimen, joka on avoinna 29. syyskuuta asti tiistaisin klo 9-12 ja torstaisin klo 16–19 (heinäkuussa suljettu). Numero 044 407 7010.

 

Käräjillä tuomio: Ohjeiden vastaisiin työtapoihin puututtava

Ei riitä, että ohjeet turvalliseen työskentelyyn ovat olemassa. Ohjeita on myös noudatettava ja niiden noudattamista valvottava. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 4 000 euron yhteisösakkoon ja työnjohtaja sakkoihin, kun työmaalla käytettiin mastolavanostinta ohjeiden vastaisesti ja työntekijä putosi 11,5 metrin korkeudesta asvalttiin. Lue lisää

 

Alusten työtavat satamissa tehotarkkailuun

Työsuojeluviranomainen tehostaa työtapojen valvontaa tänä vuonna erityisesti Järvi-Suomen ja Suomenlahden satamissa. Syynä on yritys kitkeä yleisesti käytössä olevia vaarallisia työtapoja. Alus esimerkiksi kiinnitetään laituriin usein niin, että työntekijä joutuu hyppäämään laiturille ottamaan kiinnitysköyden vastaan. Kiinnityksen jälkeen kulkutienä aluksen ja laiturin välillä saatetaan käyttää luotsitikkaita – tämä johti taannoin suomalaisen merimiehen kuolemaan tanskalaisessa satamassa. Lue lisää

TTT 3/2015 ilmestyy 12. toukokuuta. Siinä aiheina muun muassa: 

Saattohoitaja ei pelkää kuolemaa. Miksi kuiva kesäkeli on todellinen onnettomuusriski – ja mitä tekemistä liikenteellä on työturvallisuuden kanssa? 10 kysymystä ja vastausta työterveystarkastuksista. Kun juniorit tulevat töihin, seniorit huolehtivat perehdytyksestä.

www.tttlehti.fi

 

TTT-lehden ilmaisjakelu on loppunut.
Tilaa lehti nyt!
 

TTT-lehteä ei enää vuoden 2015 alusta postiteta Työturvallisuuskeskuksen osoiterekisteriin kuuluvalle työsuojeluhenkilöstölle, sillä Työterveyslaitoksen maksama ilmaisjakelu on päättynyt. 

Jatkossa lehden saa vain tilaamalla. 

TTT-lehden kustantaja on nyt TTT Kustannus Oy, ja Työterveyslaitos on uuden kustantajan yhteistyökumppani. Lue lisää täältä. 

Jos sait tämän uutiskirjeen edelleen lähetettynä, tilaa omasi täältä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje