Lyhyet

Viallisen työvälineen käyttö johti tapaturmaan ja sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut metallialan yrityksen 8 000 euron yhteisösakkoon ja yhtiön hallituksen puheenjohtajan 35 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Yrityksessä sattui työtapaturma viallista kulmahiomakonetta käytettäessä kesällä 2020. Tapaturmaa selvitettäessä ilmeni, että koneessa oli ollut vikaa jo ennen onnettomuutta. Kone käynnistyi vain liipasinkytkintä puristamalla, koska käynnistyksen lukitusvipu oli irronnut.

Käräjäoikeus katsoi yrityksen laiminlyöneen vaarojen selvittämisen ja arvioinnin sekä työvälineiden kunnossapidon. Myös valvonnassa oli puutteita, mistä kertoi muun muassa se, että tapaturmassa vakavan vamman saanut työntekijä oli tehnyt työtä, johon hänellä ei ollut lupaa.

Sakkojen lisäksi yhtiön ja hallituksen puheenjohtajan on maksettava yhteisvastuullisesti työntekijälle kaikkiaan noin 4 000 euroa korvauksia kivusta ja särystä, kosmeettisesta haitasta ja lääkekuluista. Lisäksi tuomitut velvoitettiin korvamaan asianosaiskuluja ja oikeudenkäyntikuluja asianomistajalle sekä suorittamaan rikosuhrimaksuja ja korvaamaan todistelukustannuksia valtiolle.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 13.2.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje