Lyhyet

Omavalmisteisen koneen turvapuutteista sakot yritykselle ja työnjohtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut yritykselle 10 000 euron yhteisösakon ja yrityksen työnjohtajalle kahdeksan päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Yhtiössä oli sattunut työtapaturma 30–40 vuotta vanhalla, omavalmisteisella lämpöhitsauskoneella työskenneltäessä vuonna 2021. Tämän jälkeen tehdyssä työsuojelutarkastuksessa koneessa havaittiin useita turvallisuuspuutteita.

Koneen turvalaitteita ei ollut testattu ennen käyttöönottoa, ja myös koneen tarkastusvelvollisuudesta huolehtimisessa oli puutteita. Koneen käyttöön opastavaa käyttöohjetta ei ollut laadittu. Lisäksi yhtiö ei ollut varmistanut riittäviä resursseja työnjohtajalle työturvallisuusvastuiden hoitamiseksi.

Tapaturman jälkeen koneelle oli tehty vaarojen arviointi ja laitteen turvallisuutta oli parannettu. Käräjäoikeus katsoi, että arviointia ei kuitenkaan ollut tehty lain edellyttämällä tavalla niin, että vaaroihin olisi voitu puuttua ajoissa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto painottaa, että työnantajan on järjestelmällisesti arvioitava omavalmisteistenkin työvälineiden vaarat. Lisäksi on huolehdittava siitä, että laitteisiin on laadittu turvallisuusmääräysten edellyttämät käyttöohjeet, jotka myös pidetään saatavilla.

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (5.12.2023). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje