Työturvallisuus

Tuore julkaisu tarjoaa tukea somehäirinnän torjumiseen

Häirintä koskee useissa ammateissa toimivia. Työnantajan on syytä olla valppaana ja puuttua asiaan. Häirintä voi jopa uhata työturvallisuutta ja heikentää työntekijän terveyttä.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Häirinnästä on kyse silloin, kun henkilö on järjestelmällisesti, toistuvasti ja pitkä­kestoisesti painostavan, loukkaavan tai alistavan käyttäytymisen kohteena työhön liittyen ja tästä aiheutuu hänelle terveyshaittaa.

Maalittaminen on häirinnän ilmiö, jossa yksi tai useampi toimija kehottaa ja yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi vihaviestein tai uhkailuna.

Häirintä koskee useissa ammateissa toimivia. Näitä ovat toimittajan työ, asiakaspalvelu- tai hallintotehtävät, sote-ala, kaupan ala, opetus- ja varhaiskasvatusala, oikeus- ja poliisihal­linto, tutkimus ja vaikuttamistyö.

On tärkeää ymmärtää, että häirintä voi vaarantaa työntekijän terveyden ja työkyvyn. Se voi olla jopa vakava työturvallisuusriski, joka uhkaa työn­tekijän henkistä ja fyysistä turvallisuutta.

Uusi julkaisu, Somehäirintä ja maalittaminen työssä, auttaa hallitsemaan ilmiöön liittyviä riskejä ja huolehtimaan siitä, että häirinnän kohteeksi joutunut ei jää yksin asian kanssa. Julkaisu neuvoo myös laatimaan oman toimintamallin somehäirinnän varalle.

Lue myös 

Verkkohäirinnällä halutaan hiljentää toimittajien työtä

EHYT ry laati henkilöstönsä tueksi ohjeet hankaliin somekeskusteluihin

Miten toimia häirintätilanteessa?

  • Älä jää yksin tapahtuneen kanssa.
  • Pyri olemaan provosoitumatta. Älä lähde vastaamaan viesteihin ennen kuin tilanne on arvioitu.
  • Ota heti yhteys hätäkeskukseen tai poliisiin, jos sinua on uhattu ja olet akuutissa vaarassa.
  • Häirinnästä on aina hyvä ottaa esimerkiksi kuvakaappaukset. Häiritsijän mahdollinen someprofiili kannattaa kuvata esimerkiksi rikosilmoitusta varten.
  • Ammattilaisen häirintä on koko työyhteisön asia. Jos sinua häiritään työsi vuoksi, ole yhteydessä esihenkilöösi. Voit pyytää apua myös työsuojeluvaltuutetulta. Työpaikalla asiaa käsitellään luottamuksellisesti.
  • Työterveyshuollosta saat tarvittaessa tukea ja jälkihoitoa.

Neuvot ovat Työturvallisuuskeskuksen verkkosivulta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje