Lyhyet

Koneturvallisuuden puutteet johtivat tapaturmaan ja sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajalle ja tuotantopäällikölle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Työpaikalla oli sattunut työtapaturma, koska koneen vaara-alueelle pääsyä ei ollut estetty.

Tapaturman sattuessa asianomistaja oli poistanut puukappaletta muotohöylän spiraalikurson läheltä höylän käydessä. Hän ei ollut noudattanut työpaikan kirjallisia ohjeita, joihin hänet oli perehdytetty. Ohjeiden mukaan syöttöteloihin juuttunutta puukappaletta ei saa yrittää poistaa koneen käydessä. Käräjäoikeus totesi, että vastaajien olisi tästä huolimatta kuulunut huolehtia koneen vaara-alueen suojaamisesta.

Käräjäoikeus jätti yhteisösakon tuomitsematta yhtiölle kohtuuttomuusperusteella. Yhtiö oli tehnyt toimia vastaavanlaisten tapaturmien estämiseksi. Lisäksi toimitusjohtajan ja tuotantopäällikön omistusosuudet yhtiössä ovat suuret ja heidän henkilökohtaiset vastuunsa yhtiön velvoitteista ovat merkittäviä. Huomioon otettiin myös se, että yhtiön taloudellinen tilanne ei ole kovin hyvä.

Työsuojeluviranomainen korostaa, että koneet on suojattava, jos niiden aiheuttamat vaarat ovat siten poistettavissa. Työntekijän perehdyttäminen on vasta toissijainen keino. Suojausta ei voi korvata työntekijöille annettavilla varoituksilla tai ohjeilla.

Sakkojen lisäksi tuomitut joutuvat maksamaan rikosuhrimaksuja ja korvaamaan todistelukustannuksia valtiolle. Tuomio on lainvoimainen.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (18.1.2024).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje