Blogi

Uusi työaikalaki iski hoitajien työvuoroihin

Vuoden alusta voimaan tullut uusi työaikalaki sekoitti hoitajien työvuoroja. Ennen moni iltavuorolainen päätti työt kello 22 ja heräsi seuraavana aamuna seitsemältä alkavaan aamuvuoroon.
Uuden lain myötä aamuvuoro voisi alkaa vasta yhdeksältä, koska työvuorojen välinen lepoaika on nyt yksitoista tuntia entisen yhdeksän tunnin sijaan.
Myös peräkkäisiin yövuoroihin tuli tiukennus, niitä saa olla entisen seitsemän sijaan korkeintaan viisi.

UUSI LAKI ON hankaloittanut työvuorosuunnittelua. Osa työntekijöistä vastustaa uusia säädöksiä ja haluaisi palata vanhaan käytäntöön. Keskustelupalstoilla hoitajat kertovat muutoksen johtaneen siihen, että vapaapäivälle jäädään aiempaa enemmän iltavuorosta, vapaapäivän jälkeen on useammin aamuvuoro ja yhden päivän vapaat ovat lisääntyneet.
Vuorotyön haittoja on jo pitkään pyritty vähentämään sillä, että hoitajat ovat saaneet esittää toiveitaan työvuorojen laatijalle.
Moni hoitaja on suosinut peräkkäisiä yövuoroja sekä pitkiä 14 tunnin vuoroja, koska ne ovat palkinneet pitkillä vapailla urakoinnin jälkeen. Käytännöstä on pidetty – se on lisännyt työtyytyväisyyttä ja tukenut työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista.

MIKSI SIIS MUUTOS on ylipäänsä tehty? Kyse on työergonomiasta.
Tiedetään, että pitkät työvuorot myös lisäävät tyytymättömyyttä työhön ja ovat yhteydessä terveyshaittoihin ja sairauspoissaoloihin. Lisäksi työntekijä väsyy pitkän työvuoron ja työputken seurauksena, mikä kasvattaa virheiden ja tapaturmien riskiä.
Käytännössä hoitajat ovat siis suunnitelleet työtään epäergonomiseksi.
Myös ilta-aamuvuoroyhdistelmä on ollut suosittu, koska sen avulla voi venyttää vuorojen tai vapaapäivien välistä aikaa: aamuvuorosta vapaalle ja seuraavana päivänä tai vapaan jälkeen iltavuoroon.
Ilta- ja aamuvuoron väliseen yhdeksän tunnin lepoaikaan on tosin pitänyt mahduttaa työmatkat, lepo ja ateriat, joillakin myös lasten kuljetukset, koiranlenkitykset tai muut velvoitteet. Pitkämatkalaisella yöuni on jäänyt lyhyeksi.

HOITAJIEN KESKUSTELUISSA onkin nähtävissä kahdenlaisia kantoja lepoaikoihin ja työvuorojen pituuksiin. Esimerkiksi osa iäkkäämmistä keskustelijoista kokee tarvitsevansa pidempiä palautumisaikoja.
Tehy-lehden jutussa viime joulukuulta Tehyn lakimies Oona-Maria Tonttila arvelee, että uuden työaikalain tulkinta tulee muotoutumaan käytännön kautta. Laki kun antaa mahdollisuuden käyttää jatkossakin yhdeksän tunnin lepoaikaa, jos poikkeaminen ei ole säännönmukaista ja työntekijä sitä haluaa.
Työvoimapulasta kärsivällä hoitoalalla soisi, että työntekijöiden tarpeet otettaisiin huomioon joustavasti ja yksilöllisesti.

 

Lue myös:

Tietotyö hallittavaksi

Stressi vie päätöksentekokyvyn

Älykkäästi tiiminä, itseohjautuen

Kehoa ja työntekijää kuunnellen

Liian kranttu jää vaille työntekijää

Ero tuli

Poissa työpaikalta

Syö seurassa, edistä hyvinvointia

Tunteilla turvallisuutta

Kehonmittaus laajeni vapaalta työpäivään

Perehdytä välittäen

Terveiset ullakolta

Hyvän työyhteisön pilarit

Kommentit

  1. Uuden työaikalain myötä lepoajat ovat lyhentyneet huomattavasti. Työaikaergonomia saa aikaan sen, että jään aina vapaalle joko illasta tai yöstä. Yhden päivän vapaat ovat lisääntyneet ja yövuoron tai iltavuoroon jälkeen tällöin palautumisaika on riittämätön, koska lisäksi vapaan jälkeen työt alkavat aina aamuvuorolla.
    Ihmiset ovat erilaisia, kaikille ei sovi samanlainen työn rytmitys. Työpaikallani iltavuoro loppuu klo 21 joten ei olisi mahdotonta tulla aamuvuoroon klo7 tuon jälkeen. Osittain asiaa on ratkaistu sillä, että yksi henkilö voi iltavuoron jälkeen tulla klo 8 aamuun. Se vain ei työn luonteen vuoksi ole hyvä. Jokaisen aamuvuorolaisen pitäisi olla paikallaan silloin, kun yövuoro lähtee.
    Todellakin olisi syytä antaa työntekijälle sananvaltaa häntä näin suurelta osin koskevissa asioissa. Laista on tullut työnantajalle pakkomielle, eikä selkeästi sanottuja poikkeamamahdollisuuksia haluta edes kokeilla, vaikka työntekijät olisivat enemmän kuin halukkaita kokeilemaan. Työpaikallani uupumuksen vuoksi poissaolot ovat huomattavasti lisääntyneet uuden työaikalain myötä. Henkilökuntaa ei saada enää läheskään riittävästi ja kaikki kynnelle kykenevät lähtevät pois. Ehkä jääräpäisten työnantajien silmät avautuvat vielä…?

  2. Kyllähän työnantajan tulee noudattaa lakia…? Vai pitääkö lakia noudattaa vain silloin kun työntekijä haluaa että sitä noudatetaan? Työ 11h lepoaika oli työntekijäjärjestöjen tahtotila, turha työnantajan niskaan siitä syytä sysätä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje